A PRINT PIACON MEGÉRI TRANSZPARENSNEK LENNI!

A print piac elmúlt évi reklámbevételének döntő többségét, 82 százalékát a Matesz által auditált és / vagy az Olvasottság Kutatásban (NOK) mért lapok nyerik meg maguknak.


Elkészült a legújabb Transzparencia Riport a 2016 évi adatok alapján, a már megszokott MATESZ és a Kantar Media adatok mellett a NOK is csatlakozott az elemzéshez.
A három mértékadó médiapiaci adatszolgáltató közös elemzéséből az is kiderül, hogy a nyomtatott sajtó listaáras hirdetési árbevételének 82 százaléka a Kantar Media által mért lapok mindössze 38 százalékából származik.

 

kep_1

A Transzparencia Riport 2016 egyik legfontosabb következtetése volt, hogy azon hirdetők (1.596 db), akik mért és nem mért lapokban is hirdettek, több mint négyszer akkora hirdetési pénzt helyeztek el a transzparensen működő, olvasói adatait, és/vagy példányszámát auditáltan nyilvánosságra hozó lapokban, mint a nem mért lapokban.

 

Az elemzés kitért arra is, hogy 2016-ban a 10 legnagyobb sajtóhirdető szektortól származott a teljes print reklámköltés 83%-a. A legnagyobb költőknek fontos a hiteles üzleti kapcsolat, és a médiumok hatékonysága, így a legnagyobb költő szektorok is preferálják (költésük 84%-ában) a Matesz által auditált vagy a NOK-ban mért lapokat.

 

kep_2

 

ATOP200 print hirdető költését megvizsgálva az elemzés azt mutatja, hogy annak 89 százaléka MATESZ által auditált vagy NOK által mért lapokba került.
A médiatranszparencia, az átláthatóság, napjainkban minden korábbinál fontosabb területté vált a hirdetési csalások megjelenése miatt. Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a márkáknak manapság szembe kell nézni, a megfelelő hirdetési környezet felkutatása. A fogyasztó szemében növelniük kell a hitelességüket, emellett pedig a márka biztonságára is törekedniük kell.
Az amerikai reklámszövetség (ANA) tavalyi Media Transparency jelentésének publikálását követően a globális márkák nagy számban változtattak a médiamegjelenési, hirdetési gyakorlatukon. A 35 multinacionális cég marketing szakembere körében végzett felmérés alapján az ANA megállapította, hogy a médiatranszparencia a brandek 47 %-a számára kiemelten fontos, 51 %-a számára pedig egyre fontosabbá válik.
A márkabiztonság szintén nagyon fontos téma, ami a válaszadók 70 %-a szerint az elmúlt egy évben kiemelkedő fontosságúvá vált. Ennek eredményeként a márkatulajdonosok 89%-a korlátozza, vagy tervezi korlátozni az olyan hirdetési csatornákon való megjelenéseket, amelyek nem teszik lehetővé a harmadik fél általi hitelesítés használatát.

 

A Transzparencia Riport eredményeit látva, nem túlzás az az állítás, hogy a mérések kínálta hitelesség és a mérések mögötti piaci összefogás növeli a print piaci hirdetők bizalmát. Ezt az EBU – Médiabizalom című 2017-es jelentése is alátámasztja, ami szerint a nyomtatott sajtóba vetett bizalom az elmúlt négy év során 12%-kal nőtt. Ez lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy a print médiában történő hirdetés révén az egyik legmegbízhatóbb hirdetési csatornát válasszák.

final_transzparencia_riport_2016